Solaryum

Günümüzde pek çok kişi güneşten uzak kalınan kış aylarında da bronz bir tene sahip olmak istiyor.

Günümüzde pek çok kişi güneşten uzak kalınan kış aylarında da bronz bir tene sahip olmak istiyor. Solaryum, güneş ışığının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ön plana çıkararak her mevsim bronz görünmek isteyenler için etkili bir uygulamadır.

Solaryum Nedir?

Cildin bronzlaştırılması için UV (Ultraviyole) radyasyon kullanan bronzlaştırma ünitelerine solaryum adı verilir. Derinin üst tabakası olan epidermisteki cilt hücreleri melanin denilen bir pigment üretir. Cilde doğal rengini veren melanin üretimi cildin UV ışınlarına maruz kaldığı durumlarda artar. Melanin cildin koyulaşmasını ve bronzlaşmasını sağlar.

Solaryum teknolojisi güneşle aynı görevi gören cihaz tarafından yayılan kontrollü ve belirli ışınlar sayesinde bronzlaşma etkisi yaratır. Doğal güneş ışınlarından farklı olarak solaryumda optimal faydanın elde edileceği şekilde kombine ve filtre edilen ışınlar kullanılır.

Solaryumun Faydaları

İnsan vücudu açısından en önemli vitaminlerden biri D vitaminidir. Bu nedenle solaryumun en büyük faydasının D vitamini sentezi yapması olduğu söylenebilir. UV ışınlarının deriye temas etmesiyle birlikte ciltte D vitamini üretimi tetiklenir. D vitamini kalp atışlarının düzenlenmesinde ve kas zayıflığına karşı vücudun korunmasında önemli bir role sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra tiroit fonksiyonları ve kan pıhtılaşmasının normal düzeyde olması için gereklidir.

Metabolizmayı güçlendiren solaryum ışınları solunumun düzenlenmesine de katkıda bulunur. Doğal güneş banyosunda maruz kalınan UV-B ışınları nedeniyle cilt su toplayıp soyulurken bu durum solaryumda söz konusu değildir. Çünkü solaryumda optimize edilmiş ışınlar kullanılır.

Solaryum kalp ve dolaşım sisteminin güçlendirilmesinde olduğu kadar kişinin öz güvenini artırıp kendini iyi hissetmesini sağlayarak depresyonun önlenmesinde de önemli bir görev üstlenir.

Solaryuma Girerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Solaryum seansları ve seans süreleri kişi özelinde cilt hassasiyetine ve ten rengine göre belirlenir. Doğal bir bronzluk elde etmek için genellikle 7 ila 8 seans yeterli olmakla birlikte bronzlaşma süresinin cilt özelliklerine göre değişebileceği unutulmamalıdır.

Çabuk bir bronzlaşma elde edilmesi için seans araları sık ya da seans süreleri uzun tutulmamalıdır. İlk solaryum seansı 5 ila 10 dakika arasında tutulmalı, süre sonraki seanslarda kademeli olarak artırılmalıdır. İstenilen bronz görünüme ulaşıldıktan sonra cildin renk atma özelliği göz önünde bulundurularak 7 ila 10 gün arayla seanslar tekrarlanarak cilt rengi korunabilir.

Solaryuma girmeden önce alkol tüketmemeye, epilasyon ve cilt bakımı yapıldıktan sonra solaryuma girmemeye özen gösterilmelidir. Lens kullanan kişiler solaryuma girmeden önce lenslerini mutlaka çıkarmalı ve 16 yaşın altındaki kişilerde solaryum uygulanmamalıdır.

Solaryum Ne Kadar Kalıcıdır?

Solaryuma girmek isteyen kişiler “Genellikle solaryum etkisi ne kadar sürer?” diye merak ederler. Solaryum ile istenilen bronzluğun elde edilebilmesi için kaç seanslık uygulamaya ihtiyaç duyulduğu kişi özelinde değişir. Aynı zamanda elde edilen bronzluğun ne kadar süre kalıcı olacağı da kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Whatsapp